top of page

Den svære balance: Vægttab for cykelryttere


billed af sund mad til cykelryttere

Cykling og vægttab

Ikke alene forbedrer cykling din fysiske kondition, men det kan også være en effektiv metode til vægttab. For cykelryttere, der ønsker at tabe sig, er en kombination af træning og en sund kost nøglen til succes. I denne guide vil vi dykke ned i strategierne for vægttab som cykelrytter, så du kan blive både lettere og hurtigere på cyklen.


Grundlæggende principper for vægttab

Vægttab handler om at skabe et kalorieunderskud, hvor du forbrænder flere kalorier, end du indtager. Dette kan opnås gennem øget fysisk aktivitet, reduceret energiindtag eller en kombination af begge.


Kalorieunderskud: Hvor meget er passende?

For at opnå et sundt vægttab er det vigtigt at finde det rette kalorieunderskud. Et moderat kalorieunderskud sikrer, at du taber fedt uden at miste for meget muskelmasse eller kompromittere din præstation på cyklen.


 • Maksimalt underskud: Det anbefales ikke at have et kalorieunderskud større end 1000 kcal pr. dag, da dette kan føre til tab af muskelmasse og nedsat præstationsevne.

 • Minimalt underskud: Et underskud på 200-500 kcal pr. dag er ofte tilstrækkeligt for et gradvist og vedvarende vægttab.


Et kalorieunderskud på 500 kcal om dagen vil resultere i et vægttab på cirka 0,5 kg om ugen, hvilket er et sikkert og realistisk mål for de fleste.


Strategier for vægttab

Der er to primære strategier for vægttab: øget energiforbrug gennem træning og reduceret energiindtag gennem kostændringer.


Øget energiforbrug gennem træning

Øget træning er en naturlig måde at forbrænde flere kalorier på. Dette kan gøres ved at øge træningsmængden eller intensiteten. Højintensiv intervaltræning (HIIT) er særlig effektiv, da det både forbrænder mange kalorier og kan reducere appetitten efter træning.


Fordele ved højintensiv intervaltræning:

 • Øget kalorieforbrænding: HIIT-sessioner kan forbrænde op til 1000 kcal på en time.

 • Nedsat appetit: korte, intensive træningspas kan reducere sultfølelsen efter træning.

 • Mindre tid: HIIT kræver mindre tid end lange, moderate træningspas.


Reduceret energiindtag gennem kostændringer

En effektiv måde at tabe sig på er ved at reducere dit energiindtag. Dette kan opnås ved at ændre din kost til at inkludere flere lavenergifødevarer såsom grøntsager og frugt, og reducere indtaget af energitætte fødevarer som brød, pasta, ris og kartofler. Ved at skifte disse fødevarer ud med grøntsager kan du skabe et betydeligt energiunderskud uden at føle dig sulten.


Kosttips til vægttab:

 • Skær ned på kulhydrater: Reducer indtaget af brød, pasta, ris og kartofler.

 • Spis flere grøntsager og frugt: Disse fødevarer er lavere i kalorier og højere i næringsstoffer.

 • Planlæg dine måltider: Strukturér dine måltider som en pyramide med et energirigt morgenmåltid, en moderat frokost og en let aftensmad.

 • Undgå forarbejdede fødevarer: Fjern slik, snacks og sukkerholdige drikke fra din kost.


Kalorietæthed: vælg de rette fødevarer

En vigtig faktor i vægttab er kalorietætheden af de fødevarer, du spiser. Kalorietæthed refererer til antallet af kalorier i en given vægt af mad. Fødevarer med lav kalorietæthed indeholder færre kalorier pr. gram, hvilket betyder, at du kan spise større mængder uden at indtage for mange kalorier.


Eksempler på kalorietæthed:

 • Høj kalorietæthed: Fødevarer som slik, chips og pasta har en høj kalorietæthed. For eksempel indeholder 100 gram pasta ca. 149 kcal, mens 100 gram slik kan indeholde over 400 kcal.

 • Lav kalorietæthed: Grøntsager og frugt har en lav kalorietæthed. For eksempel indeholder 100 gram salat kun ca. 15 kcal, mens 100 gram rødkål indeholder ca. 30 kcal.


Ved at vælge fødevarer med lav kalorietæthed kan du spise større portioner, hvilket hjælper med at opretholde mæthedsfølelsen uden at indtage for mange kalorier.


Praktiske tips:

 • Fyld tallerkenen med grøntsager: Start hvert måltid med en stor portion grøntsager.

 • Snack: Vælg snacks som gulerødder, æbler eller agurkestave i stedet for chips eller slik.

 • Erstat kalorieholdige fødevarer: Erstat højkaloriefødevarer som pasta og ris med lavkaloriealternativer som blomkålsris eller zucchini-nudler.


Ernæring under og efter træning

At spise korrekt før, under og efter træning er afgørende for at opretholde energiniveauet og sikre en optimal restitution. Dette er vigtigt for at kunne træne effektivt og undgå at gå skukkerkold.


Før træning

Spis et let måltid, der indeholder både kulhydrater og protein, 1-2 timer før træning. Dette kunne være havregryn med frugt eller en sandwich med kylling. Kulhydraterne giver energi til træningen, mens proteinet hjælper med muskelreparation.


Under træning

Under træning, især længere ture over 90 minutter, er det vigtigt at holde energiindtaget oppe:

 • Kulhydrater: Fra energibarer, bananer eller små sandwiches.

 • Væske: Hold dig hydreret med vand eller elektrolytdrikke. Undgå sukkerholdige drikke undtagen under meget lange eller intense træningspas.

 • Mængde: Forbrug omkring 50-100 gram kulhydrater pr. time afhængig af træningens intensitet og varighed.


Efter træning

Efter træning er det vigtigt at genopfylde energidepoterne for effektiv restiution:

 • Recovery shake: Indtag en recovery shake, der indeholder både kulhydrater og protein, inden for 30 minutter efter træning. Et godt forhold er 3:1 kulhydrater til protein.

 • Måltid: Følg op med et fuldt måltid 1-2 timer efter træning, der inkluderer magert protein (som kylling eller fisk), sunde kulhydrater (som quinoa eller søde kartofler) og masser af grøntsager.


Hårde træningsdage og energiindtag

På krævende træningsdage har du brug for ekstra energi. Hvis du har træningspas, der varer over to timer, eller træner med høj intensitet, er det vigtigt at fylde dine energidepoter godt op. Spis normale måltider med rigeligt med kulhydrat og supplér med energirige snacks som bananer og boller under træningen.


Motivation og vedholdenhed

At tabe sig kræver tid og dedikation. Det er vigtigt at holde motivationen høj og være konsistent med dine valg. Sæt klare mål og find en balance, der fungerer for dig. Husk, at vægttab er en gradvis proces, og små ændringer over tid kan føre til store resultater.


Tips til at bevare motivationen:

 • Sæt realistiske mål: Sæt både kortsigtede og langsigtede mål for at holde dig motiveret. ( læs om målsætningere her)

 • Fejr små succeser Anerkend og fejre dine fremskridt undervejs.

 • Hold dig ansvarlig: Brug en app til at spore dit kalorieindtag og din træning. Fx Traningpeaks og lifesum


Cykling er en fremragende sport for vægttab og forbedring af fysisk kondition. Ved at kombinere øget træning med sunde kostvalg kan du opnå et energiunderskud, der fører til vægttab. Konsistens er nøglen til succes, og små ændringer over tid kan føre til store resultater. Med de rette strategier kan du blive både lettere og hurtigere på cyklen.


Hvornår betyder vægten mest for dig som cykelrytter

I lang tid har mange troet, at vægten var den vigtigste faktor for en cykelrytter, hvilket har ført til, at nogle ryttere har sultet sig selv til ekstreme grader. En alvorlig konsekvens af dette er, at du også mister betydelig watt-output, da vægttabet ofte medfører tab af muskelmasse. Derfor bør du ikke tabe dig for enhver pris!


I det danske terræn, hvor der ikke er lange bjerge eller bakker, er dine absolutte watt langt vigtigere end watt per kilo. Med andre ord er watt vigtigere end vægten i Danmark. Studier viser, at du faktisk skal tage omkring 5 kg på, før der kan måles en betydelig forskel i den kraft, der kræves for at opretholde en bestemt hastighed på flad vej.


Dette billede ændres selvfølgelig, når ruten bliver kuperet, som fx hvis du skal køre La Marmotte. I sådanne tilfælde bliver watt per kilo ved din FTP afgørende for din præstation.


Balancen mellem vægttab og optimal ydeevne

At tabe sig som cykelrytter handler ikke kun om at reducere vægten, men også om at forbedre din præstation på cyklen. Det er afgørende at finde en balance mellem at spise for lidt og for meget. For lidt mad kan føre til træthed, tab af muskelmasse og nedsat præstationsevne, mens for meget mad kan forhindre vægttab og reducere de sundhedsmæssige fordele ved træning.


Nøglen til Succes:

 • Et moderat kalorieunderskud på 200-500 kcal pr. dag sikrer et gradvist vægttab uden at kompromittere din energi og ydeevne.

 • Vælg fødevarer med lav kalorietæthed, som grøntsager og frugt, der giver mæthed uden for mange kalorier.

 • Strukturér dine måltider med fokus på at fylde energidepoterne korrekt før, under og efter træning for at sikre optimal restitution og præstation.

 • Juster dit energiindtag afhængigt af træningsmængde og intensitet for at undgå overtræning og sikre tilstrækkelig restitution.


Målet er at forbedre din præstation som cykelrytter, ikke kun at tabe sig. Ved at kombinere en velstruktureret kost med effektiv træning (læs om vores træningsplaner her) kan du optimere din vægt, forbedre din styrke og udholdenhed, og dermed blive en bedre og mere konkurrencedygtig cykelrytter. Husk, at konsistens og små, vedvarende ændringer over tid er nøglen til succes.


Vil du vide mere om kost og cykeltræning så tag fat i os nedenfor til en gratis snakComments


bottom of page