top of page

Balancen mellem familieferie og cykeltræning så alle er glade


min indoor cykel er med på sommerferie perfekt til min cykeltræning
I år tog jeg min indoor cykel med på sommerferien da jeg ikke gad at skille min somercykel ad

Som cykeltræner, cykelrytter og dedikeret familiefar står jeg overfor udfordringen at balancere min passion for cykling med kvalitetstid med min familie, især under sommerferien hvor der skal være plads til det hele. Her vil jeg dele, hvordan jeg navigerer denne balance, så både familien og jeg får det bedste ud af ferien.


Uge 1: En uge helt fri fra cyklen dedikeret til 100% familietid

Den første uge af min ferie er helt og aldeles dedikeret til familien. Vi nyder tid i poolen, spiller spil udendørs, og forkæler os selv med store is. Denne uge handler om at give slip på cyklen og give mig selv mentalt fri til bare at være til stede med min familie.


Dilemma: Mentalt fravær fra cyklen

At tage en hel uge fri fra cyklen kan være en mental udfordring. Der er en frygt for at miste formen, men jeg har lært, at en pause på 6-7 dage ikke ødelægger konditionen. Tværtimod kan det være med til at give friske ben.


Dilemma: Undgå vægtøgning

En anden udfordring er at undgå at tage på i vægt. Når man pludselig ikke træner, kan det være svært at justere energiindtaget. Min løsning er at når jeg snacker, vælger jeg mad med lav kalorietæthed som agurk og gulerødder og undgår smør på brødet. De første dage er de sværeste, men kroppen tilpasser sig hurtigt.


Uge 2 og 3: Integration af cykeltræningtræning og familietid

Efter en uge med fuld fokus på familien, har vi en dialog om, hvordan min træning bedst kan integreres i vores ferieplaner.


Fleksibel cykeltræningsplan

Typisk finder vi en løsning, hvor jeg kan træne cirka 2 timer om dagen. Tidspunktet for træningen varierer - nogle gange tidligt om morgenen, andre gange under familiens siesta, og nogle gange efter aftensmaden. Dette sikrer, at jeg stadig kan tilbringe masser af tid med familien.


Turplanlægning

Personligt kan jeg fare vild i min egen bukselomme, så min stedsans er selvsagt ikke særligt god. Derfor er jeg kæmpe stor fan af Garmin Connect-appens funktion "baner," hvor man typisk kan finde mange offentligt planlagte ruter. Man skal dog lige være opmærksom på længde og højdemeter, især højdemeterne kan gøre tiden i saddlen meget længere end planlagt.

garmin connect appen og funktionen baner er perfekt til din træningsplanlægning

Specifik træningsplan mod næste løb

Med en klar aftale på plads, planlægger jeg min træning med fokus på mit næste løb, Randers Bike Week. Målet er at opbygge en træningsblok med det rette mix mellem zone 2 (læs mere om zone 2 her) og interval træning (læs mere om intervaltræning her), der forbereder mig godt til løbet uden at kompromittere de langsigtede mål, som Gran Fondo VM. Træningsblokkens længde og intensitet afhænger af, hvor tæt løbet efter sommerferien.
TOUR DE FRANCE under ferien

tour de france kræver massere af cykeltræning

En af de helt store højdepunkter under vores sommerferie er at følge med i Tour de France. I løbet af eftermiddagen tænder vi typisk for TV2 og nyder "lyden af sommer," mens vi ser og lytter til dagens etape.


Der er noget særligt ved at have lyden af kommentatorernes stemmer, cyklernes susen og publikumets jubel i baggrunden, mens vi slapper af sammen. Min kone og jeg synes begge, det er utroligt dejligt at have Tour de France kørende i baggrunden. Vi snakker om rytterne, strategierne og de fantastiske landskaber, de kører igennem, og det giver os en fælles interesse, som vi kan dele og nyde.


At finde den rette balance

Det kræver planlægning og fleksibilitet at balancere cykeltræning med familieferie, men det er muligt at gøre begge dele til en succes. Ved at prioritere familien og integrere træningen på en måde, der passer til alle, kan jeg nyde en fantastisk sommerferie og samtidig være klar til mine kommende cykelløb.


Udnyt sommerpausen og kom foran dine konkurrenter

Det giver ofte en større fordel i den anden halvdel af sæsonen, hvis man har trænet strukureret, da mange ryttere vil oplever en formnedgang. Med en struktureret træningsplan kan du udnytte dette til at forbedre dine chancer for succes. Mange ryttere vil have reduceret deres træning i sommermånederne, hvilket giver dig en mulighed for at overraske og dominerer den sidste halvdel af sæsonen.

Comments


bottom of page