top of page

Rødbedesaft kan gøre dig til en bedre cykelrytter

Cykelryttere er altid på udkig efter måder at forbedre deres præstation på, og en trend, der optager mange cykelryttere, er brugen af rødbedesaft som et naturligt kosttilskud. Men hvad er det ved denne rodfrugt, der gør den til et potentielt mirakelmiddel for atleter?

Rødbedesaft kan gøre dig til en bedre cykelrytter

Jeg har brugt de sidste par uger på at kigge videnskabelige artikler, og her er hvad jeg fandt ud af


Den videnskabelige baggrund, det handler om nitrater:

Rødbedesaft er rig på nitrater, som kroppen omdanner til nitrogenoxid (NO), en forbindelse, der hjælper med at udvide blodkarrene og øge blodgennemstrømningen. Dette har flere potentielle fordele for cykelryttere.


Fordele for cykelrytteres præstation

Flere studier har undersøgt virkningen af rødbedesaft på atletisk præstation, især inden for cykelsporten. En interessant observation er, at nogle ryttere har oplevet forbedringer i deres præstationer efter at have indtaget rødbedesaft i ca 14 dage og nogle har ikke.


Øget Udholdenhed

En af de mest bemærkelsesværdige effekter af rødbedesaft er dets evne til at forbedre udholdenheden på helt op til 15-20%.


At sige, at en cykelrytters udholdenhed er forbedret med 15% - 20%, betyder, at de er i stand til at opretholde en højere træningsintensitet eller konkurrencehastighed i længere tid efter at have indtaget rødbedesaft. Dette er en bemærkelsesværdig forbedring, især i sportsgrene som cykling, hvor udholdenhed spiller en afgørende rolle.

Lad os give et eksempel: Forestil dig en cykelrytter, der normalt kan opretholde en bestemt power / watt i en time, før de bliver trætte og skal sænke tempoet. Hvis denne rytter oplever en 15% - 20% forbedring i udholdenhed ved hjælp af rødbedesaft, kan de nu opretholde den samme power i 1 time og 15 minutter til 1 time og 12 minutter, hvilket er betydeligt længere. Dette kan give dem en afgørende fordel i konkurrence, især i løb med lang distance.


Forbedret Energiudnyttelse

Rødbedesaft synes også at hjælpe atleter med at producere mere energi med den samme mængde ilt. Dette betyder, at de kan præstere bedre ved lavere niveauer af anstrengelse.


Højere Anaerob Tærskel

For nogle atleter kan rødbedesaft hjælpe med at øge den hastighed eller intensitet, hvor de begynder at opleve muskeltræthed og mælkesyreophobning, også kendt som anaerob tærskel. Dette er vigtigt for præstationen i kortere, mere intensive konkurrencer.


Dosering

For at drage fordel af rødbedesaft anbefales det normalt at indtage det omkring 90 minutter før træning eller konkurrencem og det skal tages hver dag i 14 dage op til konkurence. Doseringen kan variere, men de fleste studier brugte omkring 6-8 mmol nitrat.


Rødbedsaft virker, men ikke for alle

Rødbedesaft kan have potentiale til at forbedre din præstation på cyklen ved at øge udholdenhed, forbedre energiudnyttelse og øge iltoptagelsen. Dog er der individuelle forskelle, og effekten kan variere. Det er vigtigt for atleter at eksperimentere og finde den rigtige tilgang som passer til dem. Derudover er mere forskning nødvendig for at afklare de bedste doseringsmetoder og effekterne af kombinationer med andre kosttilskud. Da studierne har forskællige resultater.


Der kan være enormt store gains at hente ved at tage de rigtige kosttilskud på de rigtige tidspunkter. Dette vejleder vi også om ved Cyclescience midtjylland.Hvem er Cyclescience Midtjylland, set det her:


Comments


bottom of page